Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας
Από την 1η Ιανουαρίου 2024 εντάσσονται υποχρεωτικά στο σύστημα της ψηφιακής κάρτας εργασίας , οι επιχειρήσεις που ανήκουν στον κλάδο της βιομηχανίας και στον κλάδο του λιανεμπορίου, ήτοι όλοι οι ΚΑΔ με τα πρώτα δύο ψηφία το 47.
Για τους συγκεκριμένους κλάδους οι διοικητικές κυρώσεις έχουν εφαρμογή από : ( δόθηκε παράταση και οι κυρώσεις ισχύουν από 01/07/2024 ).
1η Απριλίου 2024 για τον κλάδο της ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ
2η Μαΐου 2024 για τον κλάδο του λιανεμπορίου
13 Μάϊου 2024 για αμφότερους τους κλάδους με αριθμό εργαζομένων που δεν υπερβαίνει τους 10 .
Οι εν λόγω εργοδότες υποχρεούνται μέχρι τις ως άνω ημερομηνίες να διαθέτουν και να ενεργοποιούν σύστημα ψηφιακής κάρτας εργασίας για το σύνολο των εργαζομένων τους , που απασχολούνται με φυσική παρουσία , στο χώρο εργασίας της επιχείρησης.
Η διαδικασία είναι περίπου η εξής:
Με την απογραφή του εργοδότη στην ψηφιακή κάρτα , εκδίδεται για τον εργαζόμενο από το ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ ένα QR code . Το QR CODE μπορεί να το κατεβάσει στο κινητό του τηλέφωνο από το MyErgani και το MyErgani Mobile.
Ο εργοδότης πρέπει να αποκτήσει πρόγραμμα καταγραφής του χρόνου εργασίας , το οποίο μπορεί να εγκατασταθεί μόνο σε TABLET ή σε κινητό τηλέφωνο.
Η συσκευή αυτή πρέπει να είναι πάντα διαθέσιμη στον/ στους χώρο/ χώρους εργασίας (κεντρικό και υποκαταστήματα). Το πρόγραμμα αυτό παρέχει στον εργοδότη την δυνατότητα καταγραφής του χρόνου εργασίας και μπορεί να σκανάρει τον QR CODE του εργαζόμενου.
Ο εργαζόμενος κατά την έναρξη της απασχόλησης του πρέπει να σκανάρει το QR CODE στην εφαρμογή καταγραφής του χρόνου που έχει ο εργοδότης, επιλέγοντας ΕΝΑΡΞΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ.
Με την ολοκλήρωση της απασχόλησης του, και την αποχώρηση του εργαζόμενου από τον χώρο εργασίας, πρέπει να επαναλάβει την διαδικασία , αλλά αυτή την φορά με την ένδειξη ΛΗΞΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ .
Σε περίπτωση που ο εργαζόμενος αποχωρήσει από τον χώρο της εργασίας του πρίν από την λήξη του ωραρίου και μέχρι το πέρας του ωραρίου του δεν επιστρέψει στον χώρο εργασίας , δεν έχει υποχρέωση να δηλώσει μέσω της ψηφιακής του κάρτας την λήξη του ωραρίου του.
Ο εργαζόμενος πρέπει να προσέχει να δηλώνει την έναρξη και την λήξη της απασχόλησης του όταν αρχίζει και όταν τελειώνει το ωράριο του και εισέρχεται/ εξέρχεται στον χώρο εργασίας .
Για παράδειγμα εργαζόμενος με δηλωμένο ωράριο 09:00-17:00 , πρέπει
Α) κατά την είσοδο του στον χώρο εργασίας στις 09:00 πρέπει να σκανάρει την ψηφιακή του καρτα (QR CODE) στο tablet του εργοδότη που έχει το πρόγραμμα καταγραφής , για να δηλώσει την έναρξη της απασχόλησης του. Στις 17:00 όποτε και αποχωρεί από τον χώρο εργασίας του πρέπει να δηλώσει μέσω της ψηφιακής κάρτας την λήξη της εργασίας του.
Β) Ο εργαζόμενος εισέρχεται στον χώρο εργασίας του στις 11:00 εξαιτίας εξωτερικών εργασιών.
Στην περίπτωση αυτή οφείλει να δηλώσει την έναρξη της απασχόλησης του στις 11:00 εκείνη την ημέρα και να δηλώσει την λήξη της απασχόλησης του στις 17:00 όποτε και αποχωρεί από τον χώρο εργασίας.
Γ) Ο εργαζόμενος εισέρχεται στις 09:00 στον χώρο εργασίας, οφείλει να δηλώσει στην ψηφιακή του κάρτα την έναρξη της απασχόλησης , και αποχωρεί στη 13:00 για εξωτερικές δουλείες (πχ συνάντηση με πελάτη). Κατά την αποχώρηση του και επειδή δεν επέρχεται λήξη του ωραρίου του, δεν πρέπει να δηλώσει λήξη εργασίας στην ψηφιακή κάρτα . Αν επιστρέψει στον χώρο εργασίας μετά την εξωτερική του δουλεία δεν πρέπει να δηλώσει έναρξη απασχόλησης . Πρέπει όμως να δηλώσει την λήξη της εργασίας του όταν αποχωρήσει από τον χώρο της εργασίας του και παύσει το ωράριο τους στις 17:00 .
Όμως στην περίπτωση που μετά τις εξωτερικές του δουλείες, δεν επιστρέψει στον χώρο εργασίας του και σχολάσει , τότε δεν υπάρχει υποχρεώσει να δηλώσει την παύση της εργασίας του.
Το πρόγραμμα καταγραφής του χρόνου εργασίας καθώς και συσκευές , πρέπει να είναι διαθέσιμες τόσο στην έδρα όσο και στα υποκαταστήματα του εργοδότη.
Εξυπακούεται ότι για όσο διάστημα ο εργαζόμενος βρίσκεται στον χώρο εργασίας , πρέπει να έχει “χτυπημένη” κάρτα εργασίας . Σε περίπτωση που δεν το έχει κάνει και γίνει έλεγχος τα πρόστιμα είναι εξοντωτικά!!
Σχετικά με την χορήγηση στους εργοδότες προγράμματος καταγραφής του χρόνου εργασίας υπάρχουν διαθέσιμα προγράμματα του εμπορίου καθώς και δωρεάν από το υπουργείου εργασίας.
Το πρόβλημα με το πρόγραμμα του υπουργείου, είναι ότι ενώ υπάρχει υποχρέωση να διατηρείτε το αρχείο της ψηφιακής κάρτας για 5 έτη , το πρόγραμμα του υπουργείου διατηρεί τα δεδομένα του για 9 μήνες.
Βάσει αυτού θεωρούμε ότι είναι μονόδρομος να προμηθευτούν οι υπόχρεοι εργοδότες το καταλληλο λογισμικο που θα καλυπτει τις αναγκές της επιχείρησης τους..
Σας επισυνάπτω και ένα Link με ερωτήσεις και απαντήσεις σχετικά με την ψηφιακή κάρτα εργασίας .
https://www.taxheaven.gr/news/66181/pshfiakh-karta-ergasias-erwthseis-kai-apanthseis.